Wycieczka zawodoznawcza do Zbąszynka klas III gimnazjum

W dniu 19.11.2015 roku uczniowie klas trzecich gimnazjum wraz opiekunkami Panią Piątek Krystyną oraz Panią Anną Białasik udali się z wizytą do Zakładów Mięsnych Zyguła w Zbąszynku oraz do fabryki mebli Ikea Industry.

Młodzież zapoznała się ze specyfiką pracy w poszczególnych zakładach, na konkretnych stanowiskach. Poznała historię firm oraz, co najciekawsze mogła zobaczyć każdy zakład „od podszewki” podczas „normalnego” dnia pracy. Panowie, którzy oprowadzali naszą grupę po halach w obu zakładach mówili nie tylko o samej pracy i produkcji, ale również wspominali uczniom naszej szkoły o tym, jakie należy zdobyć wykształcenie oraz posiadać predyspozycje potrzebne do pracy w Ikea i Zakładach mięsnych.

Wyjazd był udany, uczniowie zadowoleni.

Oto kilka zdjęć z wycieczki

Mobilne Centrum Informacji Zawodowej z Zielonej Góry w naszym gimnazjum

Karierę zawodową trzeba zaplanować świadomie. Trzeba wyznaczyć sobie cel, bądź cele, do których będziemy dążyć. Zanim to jednak zrobimy, musimy poznać szereg czynników warunkujących właściwe zaplanowanie przyszłości. Poznanie ich – z jednej strony ułatwi nam odnalezienie się na rynku pracy, a z drugiej – pozwoli na wybór ścieżki zawodowej zgodnej z naszymi własnymi możliwościami, predyspozycjami, przekonaniami, itd.

Wybór szkoły ponadgimnazjalnej i dobre zaprojektowanie własnej kariery edukacyjno-zawodowej nie jest prostym zadaniem. Młodzież przygotowuje się do tego ważnego zadania od samego początku własnej edukacji, chociażby poznając zawód strażaka czy listonosza jeszcze w przedszkolu. Każdego roku zapraszamy do szkoły doradców zawodowych z Mobilnego Centrum Informacji Zawodowej z Zielonej Góry, którzy wspierają gimnazjalistów w dobrym poznaniu samego siebie po to, aby ich wybory były przemyślane i zgodne z predyspozycjami zdrowotnymi, osobowościowymi i z zainteresowaniami. Dnia 16 listopada 2015r. młodzież trzecich klas gimnazjum uczestniczyła właśnie w takich zajęciach poprowadzonych przez doradców zawodowych z Zielonej Góry. Gimnazjaliści rozmawiali z doradcami zawodowymi na temat możliwości edukacyjnych w naszym regionie, o potrzebach rynku pracy, a także rozwiązywali testy określające ich zainteresowania . Zajęcia były bardzo ciekawe a niektórzy uczniowie dopytywali o kolejne takie spotkania.

Krystyna Piątek

Tydzień Języków Obcych

Od 2011 roku tradycją w naszej szkole stał się Tydzień Języków Obcych, w ramach którego nauczyciele języków obcych przeprowadzają konkursy z języka angielskiego i niemieckiego. Ich celem jest sprawdzenie wiedzy oraz umiejętności uczniów, a także poszerzenie zainteresowań i wiadomości z zakresu kultury, historii, geografii czy literatury poszczególnych krajów, a także włączenie zachęcenie uczniów do dobrej zabawy.

W szkole zostały rozmieszczone zwroty grzecznościowe w różnych językach, oraz ukryte w jajkach niespodziankach słowa w obu językach obcych, z których uczniowie mieli zbudować zdania. Na przerwach puszczana jest muzyka w obu językach. Zadaniem uczniów jest odgadnięcie tytułów prezentowanych utworów i stworzenie z nich play listy. Uczniowie rozwiązują też quiz związany z geografią, kulturą i historią różnych krajów.

Każda klasa gimnazjalna losuje nazwę państwa anglo- lub niemieckojęzycznego na temat którego przygotowuje gazetkę oraz przebiera osoby z klasy za charakterystyczne dla danego kraju postaci. Następnie przedstawia przygotowany kraj podczas prezentacji. Oceny dokonuje niezależne jury.

W tym roku zorganizowano również festiwal piosenki, podczas którego klasy prezentowały utwory w językach obcych. Jakość występów oceniło jury. Natomiast uczniowie szkoły podstawowej z klas 4-6 zaangażowali się w konkurs plastyczny oraz wzięli udział w turnieju „Milionerzy” sprawdzającym ich wiedzę na temat krajów, których języków się uczą.

Klasy ze szkoły podstawowej i gimnazjum, które otrzymają największą liczbę punktów, wynagrodzone zostaną pucharami, którymi cieszyć się będą do końca roku szkolnego, gdyż puchary są przechodnie.

Opiekujemy się zwierzęta w schronisku „Azyl na Koziej”

6 listopada 2015r. wolontariusze z naszej szkoły kolejny raz odwiedzili schronisko dla zwierząt w Świebodzinie „Azyl na Koziej”. Celem wyprawy było dostarczenie kolejnej partii zebranej karmy a także spotkanie ze zwierzętami i pobawienie się z nimi. Pani Elwira opowiadała nam o swoich podopiecznych. Mówiła o wielkiej pasji do zwierząt a także o trudach w związku z prowadzeniem schroniska. Każdy dzień przynosi wiele niespodzianek związanych opieką nad zwierzętami. Praca w schronisku jest bardzo trudna i absorbująca. Trzeba czyścić klatki, wyprowadzać zwierzęta na spacery, dbać o ich zdrowie, higienę a także bawić się z nimi. Raz w miesiącu wszyscy podopieczni korzystają ze „Spa” i zażywają kąpieli dzięki uprzejmości sponsorów. Trzeba również zabiegać o środki finansowe na prowadzenie schroniska m. in. na opiekę medyczną, zakup karmy a przede wszystkim o adopcję zwierząt. Młodsze zwierzęta mają większe szanse niż te starsze i duże. Zachęcamy wszystkich do zaglądania na poniższą stronę schroniska, aby przyjrzeć się bliżej milusińskim przeznaczonym do adopcji. Być może znajdzie się ktoś, kto zechce zaadoptować Misia, Hadesa czy Peję.

https://www.facebook.com/StowarzyszeniePomocyDlaZwierzatAzylNaKoziej/

Zarząd Szkolnego Klubu Wolontariuszy

„Śniadanie Daje Moc”

W bieżącym roku szkolnym po raz kolejny uczestniczyliśmy już w piątej edycji programu edukacyjnego „Śniadanie Daje Moc”.5 listopada uczniowie klas I-III zorganizowali Dzień Śniadanie Daje Moc .Dzieci miały okazję wspólnego przygotowania i zjedzenia najważniejszego posiłku dnia. Próbowały nowych smaków, poznawały różne rodzaje pieczywa, rozróżniały warzywa i owoce , zarówno krajowe, jak i egzotyczne. Poprzez 12 zasad zdrowego odżywiania dowiedziały się, dlaczego śniadanie jest takie ważne. Do degustacji zdrowego śniadania został zaproszony również personel szkoły oraz uczniowie klas starszych.

Uczniowie klas I-III wykonali prace plastyczne na temat zdrowego odżywiania, które zdobiły korytarz szkolny.

Dziękujemy rodzicom, personelowi szkoły, którzy pomogli nam w przygotowaniu Dnia Zdrowego Śniadania.