1 grudnia 2023r. uczniowie klas I-III wybrali się na wycieczkę do Karczmy Taberska w Janowcu, gdzie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych
„Pieczemy pierniki”. Celem wycieczki było kultywowanie tradycji pieczenia pierników przed Świętami Bożego Narodzenia. W Izbie Krumskiej uczniowie uczestniczyli w zabawach muzyczno-ruchowych, poznali pląsy ludowe Regionu Kozła oraz strój ludowy Ziemi Babimojskiej. Najciekawszym punktem wycieczki było jednak pieczenie pierników. Dzieci z wielkim zaangażowaniem wykrawały
i ozdabiały pierniki z przygotowanego ciasta. Dowiedziały się również,
w jaki sposób można naturalnie farbować ciasto. Podczas oczekiwania
na wypiek pierników uczniowie odwiedzili zagrodę zwierząt, gdzie pod opieką dorosłych karmiły kozy, kuce i owce. Ostatnim punktem wycieczki był pobyt
w Kolesinie, gdzie idąc ścieżką edukacyjną „Dziesięć kroków w głąb przyrody” poznały park krajobrazowy. Dzieci wróciły do szkoły zadowolone,
pełne niezapomnianych wrażeń oraz z torebką upieczonych pierników.