Krok w przyszłość

Uczniowie Gimnazjum Szkoły Podstawowej im. Emilii Sczanieckiej
w Szczańcu skrupulatnie przygotowują się do właściwego zaplanowania swojej drogi edukacyjno-zawodowej. Oprócz zajęć i warsztatów uczących ich rozpoznawania swoich predyspozycji zawodowych, spotykają się
z doradcami zawodowymi Mobilnego Centrum Planowania Kariery Zawodowej z Zielonej Góry a także z przedstawicielami szkół ponadgimnazjalnych oraz z dyrektorem Cechu Rzemiosł Różnych
i Przedsiębiorczości ze Świebodzina. Dodatkowo odwiedzają zakłady pracy, po to, aby poznać ich ciągi produkcyjne a także wymagania stawiane pracownikom na poszczególnych stanowiskach pracy.
Dnia 19 lutego 2019 r . odwiedzili dwa zakłady o bardzo różnym charakterze produkcji: Zakład Mięsny Zyguła w Zbąszynku oraz zakład BESTEM w Dąbrówce Wielkopolskiej. Pierwszy z nich to rodzinna firma
o nowoczesnej technologii produkcji wędlin i przetwarzająca mięso wieprzowe, wołowe i drobiowe. Druga to zautomatyzowany zakład produkujący wypełnienia papierów typu plaster miodu oraz płyty
i palety a także kątowniki papierowe.
Krystyna Piątek